Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου 2010

Η συναίνεση πάει εξεταστική (και ως συνήθως η εξεταστική θα πάει για συναίνεση)!!!!!

Τους τελευταίους μήνες δεχόμαστε καταιγισμό κακών επερχόμενων (όχι πληροφοριών!!) με αφορμή το χάλι της οικονομίας της χώρας. Έχουμε πολλά να πούμε για αυτό, θα ξεκινήσουμε όμως, από τις τελευταίες εξελίξεις.
Η κυβέρνηση, λοιπόν προτίθεται να στείλει τους στατιστικούς ακροβατισμούς της "γαλάζιας συμφοράς" σε εξεταστική επιτροπή, να βρεθούν οι ένοχοι της παραπληροφόρησης και να αποδοθούν ευθύνες. Δεν μας εκπλήσσει, έχουν άλλωστε προαναγγελθεί νέα ήθη στον πολιτικό βίο από τον ίδιο τον πρωθυπουργό. Αίφνης, η -μέχρι τώρα προσφέρουσα στην κυβέρνηση, μεγαλοθύμως, χείρα βοηθείας- αξιωματική αντιπολίτευση παίρνει αστραπιαία στροφές και αρχίζει τα "ναι μεν, αλλά". Να συναινέσουμε στα πρόχειρα, φτιαγμένα μέτρα σας αλλά όχι να μας βγάλετε και το μάτι!!!! Οπότε πάει στράφι η συναίνεση, τα μάχιμα τμήματα των κομμάτων πιάνουν τα ταμπούρια και η πολυδιαφημιζόμενη και αναγκαία συναίνεση πάει περίπατο. Μερικές απλές παρατηρήσεις:
Η αναδίπλωση της αντιπολίτευσης, η οποία δέχεται την εξεταστική υπό την προϋπόθεση ότι αυτή θα καταπιαστεί με τα τεκταινόμενα περί του δημόσιου χρέους από τις πρώτες κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ (από το 1981 και ένθεν δηλαδή), καταδεικνύει την κομματική ανάγκη για προστασία των του οίκου τους, ως πρώτη και ύψιστη ανάγκη, μεγαλύτερη και από αυτή της εξόδου της οικονομίας από την "κρίση" την οποία με "συναίνεση" θέλησαν να στηρίξουν. Πείτε το ένστικτο αυτοσυντήρησης
Η εξεταστική, ως μέθοδος απόδοσης ευθυνών, μάλλον θα λειτουργήσει και πάλι ως κολυμβήθρα του Σιλωάμ. Δηλαδή θα εδραιώσει την χρηστή και αγαθή πρόθεση να τιμωρηθούν οι ψεύτες, οι κλέφτες, τα λαμόγια και οι λοιπές δημοκρατικές δυνάμεις, ωστόσο δεν θα οδηγηθεί κανείς στο ικρίωμα. Το έχουμε δει το έργο να επαναλαμβάνεται στο παρελθόν και με θέματα σαφώς σοβαρότερα των παρόντων στατιστικών ατασθαλιών (υποκλοπές, ας πούμε, Βατοπέδι και άλλα παλαιότερα). Εξ άλλου στις επιτροπές αυτές, οι οποίες καλούνται να αναδείξουν ενόχους ή να αθωώσουν, ενεργούν άνθρωποι των κομμάτων, οπότε οι ομόσταβλοι θα προστατέψουν τους οικείους ή θα κάνουν τη μαγική κωλοτούμπα της ουδέτερης ψήφου (παρών και κάτι τέτοια ψόφια!!!). Στα πολιτικά δικαστήρια, τα αντίστοιχα σώματα ενόρκων έχουν μόνο δύο επιλογές Αθώος, ένοχος. Δυνατότητα επιλογής, δε γνωρίζω -δεν απαντώ, απλά ΔΕΝ υπάρχει.
Εφόσον όμως τα κόμματα (τα δύο μεγάλα κατά πρώτο λόγο), κόπτονται για διαφάνεια, καθαρά χέρια, εκκαθάριση και άλλα τέτοια, γιατί χρειάζεται το ένα το άλλο για να ματώσουν; Γιατί δεν ξεκαθαρίζουν τα του οίκου τους ΤΩΡΑ, ανεξάρτητα από εξεταστικές επιτροπές. Τι εμποδίζει το Σαμαρά να απομονώσει τους "ενόχους" των αριθμητικών απρεπειών, να τους παραδώσει βορά στους ψηφοφόρους τους, και να ξεκινήσει το αντιπολιτευτικό του ταξίδι χωρίς σκελετούς στην ντουλάπα της ΝΔ. Ποιος σώφρον πολίτης δεν θα συμφωνήσει με το ξεκαθάρισμα του πολιτικού τοπίου, ποιος δεν θέλει να ακολουθεί υγιείς παρατάξεις.
Τι είναι αυτό που εμποδίζει τον άφθαρτο κ. Γ. Παπανδρέου να ματώσει το ίδιο του το κόμμα, αφού δήλωνε έτοιμος να το κάνει προεκλογικά, αν φυσικά το αποφάσιζε ο κ. Κ. Καραμανλής ως Πρώτος πολίτης να δώσει κλωτσιά στο κουβάρι της διαφθοράς; Υπάρχει πιο λαμπρή ευκαιρία από αυτή που του εγχείρησε ο κ. Τσουκάτος όταν μίλησε για διπλά βιβλία και χρηματικές ενισχύσεις από την Siemens; Και αν υποθέσουμε ότι έσπρωξε τον αραμπά μέχρις ότου το κόμμα του γίνει κυβέρνηση, τώρα γιατί δεν παίρνει κεφάλια;
Είναι εύκολο να αποδίδουμε ευθύνες σε άλλους να δικάζουμε και να καταδικάζουμε, αρκεί να μην μας πάρουν τα απόνερα. Δεν είμαι κατά των εξεταστικών επιτροπών. Δεν συμφωνώ με τον τρόπο που μέχρι σήμερα τουλάχιστον, έχουν λειτουργήσει Να εντοπισθούν οι ένοχοι και να αποδοθούν στη δικαιοσύνη. Να διωχθούν ποινικά! Όλοι το θέλουμε, ακόμα και οι ξένοι προστάτες μας, αναμένουν κεφάλια να τσουλήσουν στον κατήφορο.
Δεν νομίζω ότι έτσι θα γίνουν τα πράγματα. Δεν είναι αυτό το πρόβλημά μας όμως, δεν είναι εκεί η κακοδαιμονία μας. Αλλά αυτό είναι μια άλλη μεγάλη συζήτηση.
Για την ώρα παρατηρούμε τα πολιτικά σχήματα να πετούν χειροβομβίδες κρότου - λάμψης, ανούσιες εκρήξεις δηλαδή, απλά και μόνο για να εντυπωσιαστούμε Τραγική η αλήθεια που επισήμανε, για δικούς του λόγους βέβαια, ο Καρατζαφέρης: Την ώρα που εμείς θα τρωγόμαστε, οι δανειστές μας θα υπολογίζουν τα ανέλπιστα μελλοντικά ωφέλη, από την κατακρεουργημένη αξιοπιστία της χώρας.
Μαντέψτε σε ποιων την πλάτη θα πέσει και αυτό το βάρος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου